CO2-lagring i landbruget med biokul
Projektbeskrivelse
Formålet med projektet er at bidrage med løsningsforslag, der vil understøtte landbruget i den omfattende og investeringskrævende grønne omstilling, som erhvervet står overfor. Landbrugs- og fødevareproduktionen står bag en stor del af drivhusgasemissionerne i Danmark, Modsat andre erhverv er landbrugets klimaemissioner i høj grad baseret på naturlige processer, som kræver nye løsninger i spil.
Projektet vil afdække mulighederne for at markedsgøre produktion af biokul baseret på rester fra landbruget, som kan lagre CO2 fra biomassen langvarigt og stabilt over tid. Biokul kan fx laves af halmrester, husdyrgødning og rester fra biogasanlæg, men kan også produceres ud fra spildevandsslam, og processen bag bidrager med energiproduktion og overskudsvarme. Anvendelse af ellers unyttige restprodukter kan give nye indtægter og godtgørelse for CO2-fangst. Dertil kommer en række sidegevinster i form af jordforbedring og oprensning af miljøfremmede stoffer som led i produktion og anvendelse af biokul på landbrugsjord.
Processen kræver i sig selv et samarbejde mellem landbrug, industri og energiproducenter og åbner op for nye værdikæder. Men der er også udfordringer og et fortsat videnbehov på mange områder, førend potentielle investorer og markedsaktører kan tage teknologien til sig til et niveau, hvor det løfter væsentlige dele af klimaudfordringen.
Er du usikker på, hvad biokul er? Så læs vores Q&A her.
Download analyser
Advisory board
Formand
Poul Erik Jørgensen
Landbrugsdirektør, Nykredit
Næstformand
Tobias Pape Thomsen
Lektor, RUC
Anne Arhnung
Bestyrelsesmedlem i CIP Fonden
Peder Nickelsen
COO, Stiesdal
Jens Elbæk
Afdelingschef, SEGES
Lene Gade Hovmøller
Landbrugsansvarlig, Nykredit
Stig P. Christensen
Bestyrelsesformand, Klimafonden Skive
Troels Ranis
Branchedirektør, DI Energi
Thomas Dalsgaard
Partner, CIP
Tavs Nyord
Seniorkonsulent, CONCITO
Christian Dahl Winther
Associate Director, Head of Energy Economics Team, EIFO
Jens Lundsgaard
Deputy director, Science and Innovation, OECD og senior fellow i CIP Fonden
Observatør
Henrik Kjærgaard
Afdelingschef i Klima-, energi- og forsyningsministeriet
Observatør
Anders Christiansen
Kontorchef i Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri
Løsning
Projektet vil forholde sig til en række elementer og komme med anvisninger til, hvordan grundlaget for markedsdrevne, negative emissioner fra landbruget samlet set kan fremmes. Det sker ved at sætte fokus på de mulige gevinster, herunder også sidegevinster, men også på, hvad der skal til for at teknologien kan anvendes rentabelt, har eksportpotentiale, og for at processen er relevant at deltage i og investere i for forskellige markedsaktører.
- Relevant biomasse for produktion af biokul og mulige sidegevinster
- Rentabilitet i produktionen af biokul
- Muligheder for at værdisætte CO2-lagringen
- Regulatoriske udfordringer
- Relevante værdikæder og finansieringsmuligheder
- Eksportmuligheder
Projektet gennemføres med bidrag fra eksterne analyser og med input fra såvel Advisory Board som fra forskellige arrangementer, eksempelvis om relevante ejerskabsformer og finansieringsmodeller. Der vil undervejs ske afrapportering med oplæg til hhv. en model i dansk kontekst og for eksportmuligheder i løbet af 2023.
Outcome
Projektet vil bidrage til en viden- og markedsgørelse af at anvende reststrømme fra landbrug og andre kilder til biomasse til produktion af energi, gødningsprodukter og biokul, der kan lagre CO2e.
Pyrolyseteknologien til produktion til biokul har alt andet lige potentiale til at understøtte, at landbruget kan blive nettooptager af CO2e, og dermed skifte status fra at være en af de største udledere af CO2e til at afhjælpe klimaudfordringerne ikke kun set fra eget erhverv, men også på samfundsniveau. Projektet opstiller veje til at nå dertil, og hvad der er af fordele og ulemper i processen og dermed teknologiens potentiale.