Et grønnere og mere fleksibelt elforbrug

Power Lines: Special grid tower to change the direction of the overhead high-voltage direct-current transmission line across the Danish Kattegat island of Laesoe

Projektbeskrivelse

Projektet har til formål at udarbejde scenarier for, hvordan vi understøtter forbrugsfleksibilitet i elsystemet med afsæt i et antal use cases, herunder i forhold til datadeling og regulering.

Den grønne omstilling kræver mere elektrificering i samfundet, hvilket øger vores elforbrug. Samtidigt skal den strøm helst komme fra vedvarende energikilder, hvis strømproduktion er mere fluktuerende og ikke-styrbar af natur. De to drivkræfter øger efterspørgslen efter fleksibilitet fra forbrugssiden i elsystemet.

Ambitionen med projektet er at kortlægge potentialer og gevinster ved fleksibilitet på både samfunds- og aktørniveau, undersøge regulering på området samt gennemgådatamæssige udfordringer og databehov.

Advisory board

Forperson
Sigurd-Næss Schmidt
Senior Fellow & Konsulent, Næss-Schmidt Advisory

Næstforperson
Henrik Madsen
Professor og afdelingsleder, DTU Compute

Eva Berneke
Bestyrelsesmedlem, CIP Fonden

Kia Marie Jerichau
Senior Director, Energinet

Per Christian Honningsvaag
EMEA Business Leader for Energy & Resources, Microsoft

Marlene Holmgaard Fris
CEO, Andel Energi

Mette Rose Skaksen
Viceadm. direktør, Green Power Denmark

Troels Ranis
Vicedirektør, Dansk Industri

Anders Stouge
Direktør for regulering, Norlys

Nina Möger Bengtsson
Client Success Director, Octopus Energy

Bent Madsen
Adm. Direktør, BL – Danmarks Almene Boliger

Anders Leth Espensen
Senior Vice President, Nykredit

Lea Schick
Senior Research and Innovation Manager & PhD, Alexandra Instituttet

Yasemin Yavari
Medlem af Youth Advisory Boardet, CIP Fonden

Observatør
Stine Leth Rasmussen
Vicedirektør, Energistyrelsen

Observatør
Thomas vom Braucke
Kontorchef, Forsyningstilsynet

Løsning

CIP Fondens kortlægning vil blive præsenteret løbende som resultaterne fremkommer fra hver af de tre delområder.

De første analyser vil kortlægge fleksibilitetspotentialet fra forskellige forbrugstyper, samt de samfundsøkonomiske- og klimagevinsterne ved aktivering deraf. Eksempelvis CO2-reduktioner ved bedre udnyttelse af grøn strøm, forbrugsbesparelser ved lavere tarifbetaling og mulige indtægter fra systemydelser og sparede netinvesteringer.

Anden fase ser nærmere på barrierer og incitamenter gennem reguleringen og præsenterer på den baggrund anbefalinger til, hvordan fleksibiliteten bedst aktiveres.

CIP Fondens sidste fase handler dels om hvilke data, der er brug for, og hvilke der er til rådighed, samt hvordan data kan organiseres for at kunne skalere løsninger, fremme et marked og skabe innovation. Alle analyser tager udgangspunkt i udvalgte use-cases for at sikre håndgribeligheden i projektets leverancer.

Outcome

Med CIP Fondens projekt lægges grundlaget for en omfattende og langsigtet strategi for et mere robust og bæredygtigt elsystem, der kan håndtere fremtidige samfundsudviklinger og samtidig gavne forbrugerne. Dette fundament vil muliggøre en markedsdrevet grøn omstilling, hvor forbrugerne bliver en central del af værdikæden. Den grønne elektrificering af Danmark vil blive understøttet, og landets profil som frontløber inden for digitalisering vil blive fremmet, hvilket kan åbne op for eksportmuligheder af danske løsninger.

Resultaterne vil kunne anvendes som input til fremtidige politiske og regulatoriske initiativer. Projektet vil dermed bidrage til at opfylde Danmarks klimamål og understøtte overgangen til en mere bæredygtig energisektor, til gavn for forbrugerne.